Wat is Skrei?

Skrei (‘zwerver’ of ‘reiziger’ in het Noors) is eigenlijk een winterkabeljauw. In de paartijd maakt deze vis een lange tocht van de Barentszee naar de Lofoten, een eilandengroep in Noorwegen om voor nageslacht te zorgen en daarom heet de vissoort zo. Daar is het water immers warmer en rijk aan voedsel; een ideale omgeving dus om kuit te schieten. De skrei blijft vervolgens nog even hangen om weer op krachten te komen. Daarna zwemt de vis terug naar de Barentszee.

 

Wat maakt skrei zo’n speciale vis?

Alleen de kabeljauw die in het seizoen voor de kust van Noorwegen gevangen wordt, mag skrei genoemd worden.

Tijdens zijn trek eet de kabeljauw minder en ander voedsel dan in de Barentszee, voornamelijk garnalen en lodden. Hierdoor wordt zijn vlees witter en steviger van structuur.

De skrei is een van de magerste vissoorten die rondzwemmen in zee en kan je dus eten zoveel je wil. Skrei is rijk aan eiwitten, vitamine D, mineralen en omega 3.

De kwaliteit van skrei is nog beter dan die van kabeljauw. Kenmerkend voor skrei zijn de spierwitte en stevige filets. De Noren voorzien de skrei van een herkomstlabel en exporteren hem alleen naar de betere visspecialist.

Skrei is slechts een paar weken per jaar verkrijgbaar, van januari tot eind maart. Soms loopt deze periode nog een paar weken langer door.

Wanneer plant een skrei zich voort?

Een kabeljauw is in normale omstandigheden geslachtsrijp tussen zijn zesde en zijn tiende levensjaar. Door de intense bevissing van de voorbije jaren is de geslachtsrijpe leeftijd echter gedaald tot zijn vierde. Wanneer de skrei op vruchtbare leeftijd is, keert hij terug naar de plaats waar hij geboren werd. De vrouwelijke vissen komen eerst aan wanneer ze in grote scholen zijn. Het paaien vindt hoofdzakelijk plaats bij de Lofoten archipel. Dit komt omdat het in de Barentszee te koud is om daar te paaien. Een school skrei overbrugt meer dan 800 km, verdeelt in etappes van telkens minstens 20 km. Zijn voeding bestaat dan voornamelijk uit garnalen en lodden die hij tijdens zijn grote reis volgt.

Wanneer wordt de skrei gevangen?

De skrei wordt van januari tot april gevangen en wordt soms “love-fish” genoemd omdat hij in de periode rond St. Valentijn wordt aangeboden. De skreivissers wachten tot de vissen zich in hun gebied bevinden en gaan dus niet op zoek naar ze, zoals dat wel vaak het geval is met andere vissoorten. Omdat er dus gewacht wordt tot de vissen zich zelf melden, is er niet een echte startdatum van het visseizoen.

Strenge regels

Vissen op skrei mag niet zomaar. De vissers moeten een vergunning hebben om winterkabeljauw te mogen vangen. Bovendien hangt aan de vergunning ook nog een quotum. Er wordt door patrouilleboten toezicht gehouden op hoeveel kilo skrei er wordt gevangen door de vissers. Bovendien mag er ook niet voor zes uur in de ochtend en zes uur in de avond gevist worden. Door die maatregelen blijft de stand gezond.

Bron: Denieuwpoortsevistrap.be

Neusje Van De Zalm

Strijdhoflaan 107

2600 Berchem

Tel: 03 281 13 80

Mail: christophehens.nvdz@gmail.com

Openingsuren:

Di – Vrij : 09u00 – 12u30 & 14u00 – 18u00

Zat: 09u00 – 12u30

Gesloten op zondag en maandag

 

Neusje Van De Zalm
Privacy Overview

Deze website gebruikt cookies om de gebruiksvriendelijkheid ervan te verbeteren. Cookie informatie wordt opgeslagen in je browser en voert taken uit zoals het herkennen van een gebruiker wanneer deze terug op de website komt.

Je kan deze onder de instellingen van je browser aanpassen indien gewenst.